Als iemand wil weten wat stansen is, dan komt de persoon al vrij snel uit in de metaalindustrie. Het stansen is namelijk een bewerking, met het doel vormen uit een plaat te maken, die hoofdzakelijk in de metaalindustrie voorkomt. Het maken van vormen uit een plaat wordt vaak met een stansmachine gedaan.


Voor het maken van vormen worden veelal dunne plaatmaterialen gebruikt. Stansmachines worden ook wel gebruikt als er uit papier, leer, textiel of karton zeer veel dezelfde vormen gemaakt moeten worden. Een stansmachine maakt dus vooraf ingestelde vormen uit het te stansen materiaal. Er wordt dus vaste vormen uit het materiaal gehaald. Hierbij wordt vaak gebruik gemaakt van zogenoemde stempels.

Stempels


Bij het stansen wordt vaak gebruik gemaakt van stempels. Vooral voor het vormen van een plaat worden er stempels in de stansmachine gezet. Het maken van stempels is een precisie werk. Stempels worden daarom vaak door stempelmakers gemaakt. Ook gereedschapsmakers kunnen stempels maken.

Het maken van stempels door de stempelmaker of gereedschapsmaker wordt gedaan met behulp van verspanende technieken. Hierbij kan gedacht worden aan het draaien en frezen. Een stempel kan uit verschillende onderdelen bestaan en deze worden heel nauwkeurig en precies aan elkaar bevestigd.

Voor het bevestigen wordt vaak gebruik gemaakt van verschillende verbindingstechnieken. Deze verbindingstechnieken zijn vaak het lassen of er worden schroefdraadverbindingen gemaakt. Het gaat hierbij vooral om precisiewerk omdat er feitelijk sprake is van een onder- en bovenstempel, die goed op elkaar moeten aansluiten. In de regel moeten vormen worden gemaakt met een stansmachine.

Toepassingen van het stansen

In de praktijk worden door het stansen diverse producten gemaakt. Deze producten zijn eerst bedacht en ontworpen en vervolgens zijn er stempels voor gemaakt. Bij producten kan er gedacht worden aan bijvoorbeeld metalen bakjes of kistjes, maar ook aan onderdelen voor een auto of een machine. Natuurlijk kan er met een stansmachine siervormen worden gestanst. Bij de siervormen kan men denken voor het gebruik bij sierhekwerken of voor producten in en om de woning.

Het verschil tussen stansen en ponsen


Veel mensen weten het verschil niet tussen stansen en ponsen. Dat komt omdat stansen erg veel lijkt op ponsen. Het gevolg is dat door de mensen de benaming van stansen en sponsen erg vaak door elkaar worden gehaald. Het zijn echter twee verschillende bewerkingstechnieken. Bij ponsen moet er gedacht worden aan plaatmateriaal waar gaten uit worden geslagen. Denk hierbij maar aan het maken van gaatjes/vormen in een stukpapier (sjablonen). Het papier (materiaal) is bij ponsen het product, terwijl bij het stansen het product de gecreëerde vorm uit het materiaal is

Bron: marcol.nl