Dakonderhoud is erg belangrijk, toch wordt het onderhoud van het dak door veel woningeigenaren vergeten of jaren uitgesteld. Op zich wel begrijpelijk, want waarom zou je dakonderhoud laten uitvoeren als er niks lekt? Wij geven in dit artikel verschillende redenen om het onderhoud van je dak regelmatig te laten doen om een lekkend dak te voorkomen.

Voorkom onverwachte kosten

Een slecht onderhouden dak kan opeens gaan lekken en zelfs aan vervanging toe zijn. Beide brengen een hoop kosten met zich mee. Als je regelmatig dakonderhoud laat uitvoeren voorkom je deze onverwachte kosten.Tijdens het laten onderhouden van je dak wordt er ook direct geïnspecteerd, waardoor je precies weet wat er aan het dak markeert. Toekomstige kostenposten worden dan ook direct in kaart gebracht, zodat je rekening kan houden met deze toekomstige kosten. 

Achterstallig onderhoud is duurder

Het is belangrijk om je dak regelmatig te laten onderhouden. Dakonderhoud vergeten of jaren uitstellen is daarom geen goed idee, want voor je het weet heb je te maken met achterstallig onderhoud. In dit geval moet het onderhoud alsnog uitgevoerd worden, maar zullen de kosten hoger oplopen. Zorg er daarom altijd voor dat je regelmatig het dak laat inspecteren en onderhouden door een specialist. Kies bijvoorbeeld voor SVO totaalonderhoud.

Langere levensduur

Het dak regelmatig laten inspecteren en onderhouden door specialisten zorgt ervoor dat de levensduur van het dak wordt verlengd. Een goed onderhouden dak gaat nou eenmaal langer mee. Dit komt ook omdat tijdens inspecties vaak problemen naar boven komen die anders te laat gesignaleerd worden. Deze problemen kunnen direct verholpen worden, voordat het blijvende schade aan het dak veroorzaakt.

Onderhouden van een plat dak

Als we het hebben over dakonderhoud dan spreken we al snel over schuine of platte daken. Een plat dak onderhouden is namelijk totaal anders dan een schuin dak. Dit komt omdat schuine daken vaak dakpannen als dakbedekking hebben, terwijl platte daken vaak bitumen als dakbedekking hebben. Bitumen heeft het nodige onderhoud nodig. Laat je dit niet onderhouden dan kunnen er scheurtjes en gaatjes in het materiaal ontstaan. Als je een plat dak hebt is het dus verstandig om regelmatig een dakdekker in te schakelen voor het laten onderhouden van je dak om problemen te voorkomen. De scheurtjes en gaatjes die kunnen ontstaan bij achterstallig onderhoud kunnen leiden tot lekkages in het dak. Laat je het zo ver komen, dan lopen de kosten als snel flink op.