Het aanbrengen van grondverf binnen of grondverf buiten is een proces dat toewijding en zorg vereist zodat het product een mooie afwerking krijgt. Maar om het eindresultaat accuraat te laten zijn, is het noodzakelijk dat de voorbereiding van het hout goed wordt uitgevoerd. Hieronder hebben we enkele tips geselecteerd om het perfecte schilderij te garanderen.

Corrigeer onvolkomenheden

Het eerste wat we moeten doen is kijken of het oppervlak onvolkomenheden vertoont, zoals groeven, uitsteeksels of gaten. Deze “gebreken” moeten worden gecorrigeerd, en dit begint met het opvullen van de gaten. Zorg er daarom voor dat het hout schoon en droog is en gebruik voor dit soort werk geschikte massa’s.

Met een flexibele spatel kunt u alle te repareren plaatsen vullen. De kleine en oppervlakkige groeven kunnen met gips of samengestelde pasta worden aangebracht. Voor lange en diepe scheuren wordt het gebruik van kitverbindingen aanbevolen, die goed verspreid moeten worden.

Schuren van het hout

Het is noodzakelijk te wachten tot het in de vorige stap gebruikte deeg volledig droog is. Begin het proces met de deeg gerepareerde plekken en schuur de rest van het stuk vervolgens op zodat je een meer uniforme textuur krijgt. Schuur altijd in de richting van de houtvezels, nooit tegen de vezels aan.

Schoonmaak

Het schuren van het hout zal, zoals verwacht, veel stof en afval opleveren. Daarom, wanneer u klaar bent met deze procedure, moet u het hout schoonmaken. U kunt het goed stofzuigen en vervolgens afvegen met een vochtige doek om er zeker van te zijn dat het stuk schoon is. Houd er rekening mee dat noch de primer noch de verf goed hecht op vuil hout. Alvorens verder te gaan met het werk, wacht u tot het object goed droog is.

Primer

Breng de primer aan op het hout. Het helpt om een meer uniform en intens schilderij te verkrijgen. Gebruik meer dan één laag om het resultaat homogener te maken. Als dit de vezel van het hout verhoogt, schuur dan met een fijn schuurpapier voordat u de laatste laag van het product aanbrengt.

Voor donkerdere verflagen gebruikt u de grijze primer. Voor glanzende lagen, wit. Het product kan gebaseerd zijn op olie of latex, en dit kan twijfel oproepen over welke de beste optie is.

Professionele schilders hebben jarenlang aangetoond dat u eerst een primer op oliebasis over hout moet aanbrengen en vervolgens latexverf moet aanbrengen. Deze logica keert langzaam om, omdat de primer op oliebasis zich weliswaar beter hecht aan hout, maar minder flexibel is dan het product op basis van latex, d.w.z. het is gevoeliger voor scheuren.

De keuze zal in feite afhangen van uw doel en voorkeur, maar als u hout gaat schilderen dat aan de buitenlucht wordt blootgesteld, is de aanbeveling de primer op basis van latex, behalve als de verf de toepassing van een primer op basis van olie vereist.

Hoe zit het met de ongelakte onderdelen?

Als een deel van het oppervlak niet geverfd kan worden, bedek het dan met een specifiek lint om met latexverf te werken. Ze hechten goed aan het hout en zijn zo ontworpen dat er zo min mogelijk verf door de poriën binnendringt. Als je het onderdeel met meer dan één kleur gaat schilderen, verf dan eerst de andere onderdelen en gebruik dan het lint.