Omdat investeren in zonnepanelen voor je woning of schuur een forse investering bedraagt, wil je uiteraard wel kiezen voor de juiste zonnepanelen voor jouw dak. Er zijn diverse opties mogelijk, maar waarom is investeren in zonnepanelen eigenlijk verstandig en wat zijn de redenen daarvoor?

Bespaar op de stijgende energierekening

Naast dat je meehelpt aan het duurzamer wonen doordat er elektriciteit wordt opgewekt door middel van zonlicht, ben je ook minder afhankelijk van de hoge prijzen die energieleveranciers dikwijls rekenen voor het gebruiken van energie. Door zelf zonnepanelen aan te schaffen, zorg je ervoor dat de maandelijks elektriciteitsrekening zal dalen en dat je minder afhankelijk wordt van het gebruik van fossiele brandstoffen zoals aardgas. Ook worden de kWh’s die je niet gebruikt, teruggeleverd aan het energienetwerk en zul je daarvoor een vergoeding ontvangen. Deze salderingsregeling willen ze afschaffen of verminderen, maar dit zal vermoedelijk nog jaren duren. Tevens zijn zonnepanelen grotendeels onderhoudsvrij en geheel geluidloos. Je zult er dus geen hinder van ondervinden als het dak van je woonhuis of schuur vol ligt met zonnepanelen.

Kosten van zonnepanelen

De prijzen voor zonnepanelen liggen niet meer zo hoog als vroeger. Doordat er op grotere schaal vraag is naar zonnepanelen, worden deze ook in grotere getale geproduceerd, waardoor de kosten dalen. De prijzen zijn nu gestabiliseerd en de verwachting is dat de prijzen de komende jaren ongeveer gelijk zullen blijven. naast dat de prijzen zijn gestabiliseerd, is het rendement en de kwaliteit van de zonnepanelen wel duidelijk toegenomen. De efficiëntie van zonnepanelen gedurende de jaren dat ze in gebruik zijn wordt beter en het rendement blijft daardoor ook langer hoog. 

Zonnepanelen subsidie aanvragen

In sommige gemeenten zijn subsidies aan te vragen voor het plaatsen van zonnepanelen of zijn er soms landelijke subsidies waar gebruik van gemaakt kan worden. Check dit dus altijd voordat je begint met het (laten) aanleggen van zonnepanelen. Hetgeen waar je altijd gebruik van kunt maken om een gedeelte van de kosten te besparen is het terugvorderen van de BTW over het installeren en het materiaal van de zonnepanelen. Scheelt je toch weer mooi 21% over dat bedrag. 

Laat je adviseren door een zonnepanelen expert

Zie je door de bomen het bos niet meer? Dat is begrijpelijk, want er is heel veel informatie en keuze beschikbaar. Op Zonnepanelen.net kunnen ze je uitgebreid helpen met het maken van de juiste keuze. Bereken de terugverdientijd, vergelijk offertes van aanbieders in jouw regio, bekijk reviews van klanten of bekijk diverse zonnepaneel testen die zijn uitgevoerd door specialisten. 

Op zoek naar DYI tips? Kijk dan hier.