Een vluchttrap is onmisbaar. Zeker in het geval van brand of een noodsituatie. Bij nagenoeg alle gebouwen is een vluchttrap (ook wel brand- of noodtrap genoemd) dan ook verplicht. Misschien vraag je jezelf of waarom dit precies verplicht is. Dit is opgenomen in het bouwbesluit. O.a. de gemeente en veiligheidsdiensten kijken dan waaraan een gebouw moet voldoen. Bij een bepaalde capaciteit, ontwerp of grootte is een vluchttrap verplicht. Echter, voor architecten kan het nog wel eens een lastige klus zijn om een vluchttrap naadloos in het design van een gebouw te laten passen. Daarom gaan wij je een handje helpen bij de keuze voor een vluchttrap

In dit artikel geven we je een aantal redenen waarom je zou kunnen kiezen voor een stalen buitentrap als vluchttrap.

Verschillende mogelijkheden qua design

Als je kiest voor een stalen buitentrap zijn er verschillende mogelijkheden qua design. Waar je wellicht de bekende rechte vluchttrap wel kent, zou je ook kunnen kiezen voor een spiltrap of wenteltrap. Hiermee kan de trap goed aansluiten bij de vormgeving van een gebouw.

Maatwerk

Bij vrijwel ieder gebouwd komt er maatwerk om de hoek kijken. Een stalen trap kan perfect op maat gemaakt worden, zodat het past bij de afmetingen van het gebouw. Ook kunnen de hoeken op maat gemaakt worden, of de draai- en spilcontstructie van de trap. Nog een reden om te kiezen voor dit type trap dus.

Robuust en sterk

Stalen buitentrappen zijn robuust en sterk. Dat betekent dat ze duurzaam zijn en deze vele jaren mee zullen gaan. Houten trappen kunnen verweren, daar is bij een stalen buitentrap geen sprake van.

Tijdloos

Stalen buitentrappen zijn tijdloos. Deze trappen gaan vele jaren mee en zijn in het verleden al veel geplaatst. De trappen zijn niet ‘gevoelig’ voor tijd, waardoor ze dus altijd geplaatst kunnen worden en er niet snel behoefte is aan een nieuw type trap. Zeker niet als het gebouw geen al te hippe architectuur heeft meegekregen.

In lijn met het gekozen ontwerp

Waar vroeger werd gekozen voor een standaard trap, houden architecten nu steeds meer rekening met het design van een vluchttrap. En dat is niet zonder reden. Want een vluchttrap hoeft geen opvallend element te zijn bij een appartementencomplex of een gebouw. Het kan juist helemaal in lijn zin met het gekozen ontwerp en daarbij perfect aansluiten op het geheel. Of juiste vormgeving technisch gezien een perfecte aanvulling zijn.