Fossiele brandstoffen zijn al sinds jaar en dag de grootste energiebron in ons dagelijks leven. Hier kleeft echter een groot nadeel aan: het zorgt voor veel CO2-uitstoting en dit is niet bevorderlijk voor een leefbare aarde.

Gelukkig bestaan er ook energiebronnen die minder milieubelastend zijn. Denk maar bijvoorbeeld aan zonne-energie. Dankzij de zon wek je met zonnepanelen energie op en aangezien de zon onuitputbaar is, is dit een beter alternatief op fossiele brandstoffen (die wel langzaam op raken). Ook komt er geen CO2 vrij bij het opwekken van zonne-energie.

Naast het feit dat zonnepanelen dus een goede manier van energievoorziening is, leveren ze jou ook nog eens geld op. Hoe dit precies zit, lees je hier!

Wat kost het?

Eerst vertellen we wat meer over de kosten van zonnepanelen, want alleen dan kunnen we een duidelijk plaatje schetsen over wat het oplevert. Een zonnepaneel kost zo’n € 200 per stuk en de prijs is de laatste jaren al flink omlaag gegaan. Daarnaast is het ook belangrijk dat je naar de kosten voor de infrastructuur (omvormer, bekabeling, montage) kijkt. Een gemiddeld huis heeft ongeveer 10 tot 12 zonnepanelen en alles bij elkaar kost het ongeveer € 4.500 per installatie. Deze installatiekosten betaal je eenmalig en zonnepanelen zijn erg duurzaam. De modernste versies kunnen ongeveer 30 jaar mee voordat ze aan vervanging toe zijn. Als je de panelen goed onderhoudt, dan ben je er verder bijna geen kosten aan kwijt.

Wat levert het op?

€ 4.500 klinkt misschien veel, maar de opbrengsten zijn uiteindelijk een stuk hoger. Logischerwijs zijn de zonnepanelen op zonnige zomerdagen een stuk productiever dan op grijze winterdagen. Het maximale vermogen van zonnepanelen wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Duurdere panelen hebben vaak een hoger Wp vermogen. Eén gemiddelde zonnepaneel heeft een vermogen van 360 Wp en dit levert per jaar ongeveer 306 kWh op. Aangezien een gemiddeld huis 10 zonnepanelen heeft, komt het er uiteindelijk op neer dat je ongeveer € 450 in een jaar verdient. Daar bovenop bespaar je ook nog eens op de energierekening, aangezien je deels zelfvoorzienend bent en minder stroom meer hoeft af te nemen. Alles bij elkaar genomen verdien je de installatiekosten die je kwijt bent aan zonnepanelen in ongeveer 7 jaar terug.

Saldering en subsidie

Als je van plan bent om zonnepanelen te kopen, dan zullen de kosten misschien nog lager uitvallen. Je hebt namelijk de mogelijkheid om allerlei subsidies aan te vragen bij de overheid. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om de belasting deels terug te krijgen. Daarnaast verbruik je ook niet alle energie die je opwekt via de zonnepanelen. Het deel dat je niet verbruikt, wordt weer terug aan het energienet gegeven en zij verdelen het weer over andere huishoudens. Je krijgt hier een vergoeding voor en op deze manier verdien je ook weer een extra zakcentje bij als je zonnepanelen hebt.

Voor meer inspiratie klik hier.