Veel mensen vragen zich af wat Art Deco nu precies is. In dit artikel zullen we kort stilstaan bij de definitie van Art Deco, de geschiedenis en een aantal voorbeelden waarbij deze vorm van architectuur is toegepast. Mocht u naar aanleiding van dit artikel nog vragen hebben, dan kunt u altijd contact met ons opnemen.

De definitie van Art Deco

Art Deco is een stijlbeweging die heeft plaatsgevonden tussen 1920 en 1940. Hierbij werd vooral gekeken naar decoratieve toepassing van de kunst op het gebied van architectuur en interieurontwerp (hierbij kunt u denken aan beeldende kunst en kledingmode). Art Deco is een samenvoeging van verschillende vormen van kunst waarbij het belangrijkste kenmerk is de omarming van technologische ontwikkelingen op de traditionele motieven. Geometrische figuren en kleurrijke combinaties zijn dan ook de uitgelichte kenmerken in deze stijl.

De geschiedenis van Art Deco

Alles begon na 1900 bij de wereldtentoonstelling in Parijs. Hierbij waren een aantal Franse kunstenaars (Hector Guimard en Eugène Grasset) betrokken die in die periode samen reformeerde. De doelstelling van de reformatie was vooral dat ze een bijdrage wilden leveren aan de Franse decoratieve kunst op de internationale markt. Met deze ontwikkelingen zijn beide vijf jaar bezig geweest en in 1925 organiseerde ze de wereldtentoonstelling wederom in Parijs, waar de Art Deco benaming naar is genoemd.

Een aantal voorbeelden van de stijl

Natuurlijk bent u benieuwd naar een aantal voorbeelden waarbij deze vorm van architectuur is toegepast. Zoals reeds vermeldt is de Art Deco op verschillende manieren in te zetten. Als eerste zullen we het hebben over bouwkunst. De Art Deco is bijvoorbeeld toegepast op de Nationale Basiliek van het Heilig Hart in Koekelberg. Vervolgens kunt u het ook toepassen op het interieur van een ruimte. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan het Grand Café in Gouda.

Kijkend naar het interieur is het dus mogelijk om verschillende decoratie en producten aan te schaffen in deze stijl. Vaak is het mogelijk om lampen aan te schaffen van de Art Deco stijl. Mocht u dus op zoek zijn naar decoratie voor uw woning en bent u toevallig nog op zoek naar een prachtige lamp? Dan is het zeker aan te raden om te kijken naar de mogelijkheden voor het aanschaffen van een Art Deco lamp.

Waar moet ik opletten bij het aanschaffen van een Art Deco product?

Als u op het punt staat om een Art Deco product aan te schaffen, dan is het altijd goed om naar de geschiedenis van het product te kijken. Vervolgens is het ook goed om te kijken naar de prijs van het product. Het is namelijk wel een luxeproduct dat afstamt uit een vroege periode. Mocht u dus een prachtige lamp kunnen aanschaffen voor een dubbeltje, dan is het zeker niet aan te raden. Wilt u er zeker van zijn dat u een kwalitatief goed product aanschaft, dan is het verstandig om producten aan te schaffen bij een erkende dealer gespecialiseerd in Art Deco. Bent u fan van Art Deco meubels? Dan loont het zeker de moeite om eens op Janfrantzen.nl te kijken.