Gras zaaien is een terugkerende klus als je een fraai gazon wilt behouden. Gras heeft namelijk veel natuurlijke vijanden zoals mos en onkruid. Deze groeien lekker door als het gras een winterslaapje houdt. Mos en onkruid zijn helaas onvermijdelijk als je een gazon hebt, maar gelukkig kun je wel een aantal dingen doen om deze vijanden tegen te gaan. Een van deze dingen is bemesting, maar verder zijn er ook andere taakjes die je kunt uitvoeren, zoals zaaien en het gazon voorzien van vers en jong gras dus. In dit artikel vertellen we je meer over het zaaien van graszaad voor een nieuw gazon én het zaaien op een bestaand gazon!

Graszaad zaaien op een nieuw gazon


Bij het aanleggen van een tuin, maar ook bij het onderhoud ervan vormt het gazon vaak het middelpunt. Het hebben van een gazon is voor veel mensen zeer wenselijk. Kinderen kunnen er lekker op spelen, volwassenen kunnen er gezellig op barbecueën en het ziet er gewoon heel mooi uit om een grasveldje te hebben. Wil je dit ook bereiken, dan is graszaad zaaien een goede eerste stap. Maar wanneer doe je dit dan? Het belangrijkste aspect bij het zaaien van gras is dat de bodemtemperatuur juist moet zijn. De zaadjes ontkiemen namelijk pas als het 10 graden of warmer is, dus zaaien in hartje winter heeft weinig zin. En is er sprake van een lange en strenge winter, dan kan het in het voorjaar ook nog te koud zijn. Om safe te spelen, zou je het beste tussen april en september kunnen zaaien. Naast de bodemtemperatuur is de vochtigheid trouwens ook belangrijk. Het is dus ook niet verstandig om midden in een hittegolf of tijdens een droge periode te gaan zaaien.

Graszaad zaaien op een bestaand gazon


Is je tuin al voorzien van een prachtig gazon, dan moet je hem netjes onderhouden en het gazon jaarlijks voorzien van nieuw gras. Hierdoor blijft het gras zich vernieuwen en wordt de gezondheid van het gazon op peil gehouden. Dit kun je doen door het bij te zaaien. Ook hier moet je weer letten op een aantal belangrijke zaken. Ten eerste moet het gazon “open” liggen, want anders zullen de zaadjes niet ontkiemen. Je kunt dus het beste je gazon zaaien als je net geverticuteerd hebt. Na deze klus ligt het gazon namelijk open en is de bovenste laag een beetje luchtig geworden.

Wanneer kun je dus het beste zaaien?


Concluderend kunnen we zeggen dat je het beste gras kunt bijzaaien na het verticuteren op een bestaand gazon. Verticuteren doe je meestal in het voorjaar of in de nazomer, dus dit is dan ook de beste tijd om (bij) te zaaien. De bodem moet in ieder geval niet te droog of te koud zijn en de bodemtemperatuur moet hoger dan 10 graden Celsius liggen. Daarnaast is een luchtige bodem ook erg belangrijk om de zaadjes te laten ontkiemen. Herhaal je het bijzaaien van gras ieder jaar, dan zal jouw gazon er altijd netjes bij liggen!

Meer van dit soort blogs lezen? Klik dan hier.