Groendaken zijn een fenomeen dat met name in steden behoorlijk in opkomst is in de afgelopen jaren. Wat houdt een groendak op een groene stadswoning feitelijk in? Wat is er typerend voor de groendaken van een groene stadswoning? Welke voordelen hebben groendaken precies te bieden? En, ten slotte: wat zijn de beste woontips en ideeen als je zelf iets met een groendak wilt gaan doen? In dit blog lees je alles wat je moet weten als je interesse hebt in het zelf plaatsen of laten maken van een groendak.

Wat is een groendak?

Groendaken worden door hoveniers en tuinspecialisten ook wel vegetatiedaken genoemd. Ben je op zoek naar woontips en ideeen en heb je besloten om een groendak te gaan plaatsen, wat voor dak krijg je dan op je woning? Een groendak is een plat of hellend dak die bedekt is met gras, mos, struiken, planten en, als dat qua constructie mogelijk is, (kleine) bomen. Vandaar ook de naam groendak. Termen die ook wel voor dit type daken op een groene stadswoning gebruikt worden, zijn begroeid dak of dakbegroeiing.

Qua groendaken worden er twee hoofdsoorten te onderscheiden, namelijk intensief begroeide daken en extensief begroeide daken. Bij intensieve groendaken ligt de hoogte van de groene dakopbouw boven de 15 cm. Op dit soort daken zijn vooral struiken en bomen te zien. En extensieve groeidaken zijn onder meer bekleed met sedum, mos, gras en/of kruiden. De dikte van de dakopbouw is bij dit daktype max. 15 cm, terwijl de max. groeihoogte 50 cm bedraagt.

Groendaken zorgen voor een duurzamere en gezondere leefomgeving

Kiezen voor een groene stadswoning met een groendak heeft meerdere voordelen. Een van de belangrijkste is dat je met dit type dak bijdraagt aan een gezonder milieu en een duurzamere leefomgeving in de stad. Door gebruik te maken van planten en struiken in een stedelijke omgeving, help je extra zuurstof te produceren. Daarnaast zorgen grassen, mossen, planten en struiken ook voor het opnemen van CO2 uit de lucht.

Groendaken zien er rustgevend uit

Prettig aan een groene stadswoning voorzien van een groendak is verder de looks van dit soort woningen. Groendaken zorgen in steden voor een rustgevende uitstraling. En dat is gezond voor de mentale gezondheid van inwoners van een stad.

Een groendak absorbeert veel regenwater

Ten slotte is het gegeven dat een groendak veel regenwater cq. neerslag absorbeert, een prettig idee. De planten, grassen en struiken nemen veel hemelwater op, waardoor de kans op lekkage aan je dak zeer gering is.

Wil je meer van dit soort blogs lezen klik dan hier.