Kunstgras heeft de laatste jaren steeds meer aan populariteit gewonnen en in heel veel tuinen zijn gazons van kunstgras te vinden. Dit is helemaal te begrijpen, want kunstgras biedt veel voordelen als je het vergelijkt met natuurgras. Zo ben je veel minder tijd kwijt aan het onderhouden van je gazon, want grasmaaien hoeft bijvoorbeeld niet meer. En bedenk nu zelf: het zou toch heerlijk zijn om altijd een stralend groen gazon te hebben, zonder er al te veel voor te hoeven doen? Daarnaast is kunstgras niet onderhevig aan verkleuring en is het bestendig tegen allerlei uiteenlopende weersomstandigheden zoals sneeuw, regen en zonneschijn. Maar kun je zomaar kunstgras leggen in iedere tuin, balkon of dakterras? 

Kunstgras in je tuin

Kunstgras kom je het vaakst tegen in tuinen. Als je niet zo goed met tuinieren bent of geen tijd en zin hebt om je gazon te onderhouden, dan is kunstgras echt een goede oplossing. Het grootste pluspunt van kunstgras is dat het erg gemakkelijk in onderhoud is: geen gedoe met grasmaaien, bemesten en besproeien. Kunstgras blijft jarenlang mooi zonder daar moeite voor te doen. Je kunt dus tijdens de zinderende zomerdagen heerlijk genieten van het lekkere weer terwijl je op je tuinstoel zit. Tegenwoordig ziet kunstgras er zo echt uit dat je het bijna niet meer van echt gras kunt onderscheiden. 

Op welke manieren kan kunstgras worden toegepast in de tuin?


– Siergazon
Wil je vooral een gazon voor de sier? Dan heeft het gras alleen een decoratieve functie en kan er niet op gespeeld worden. Wordt er toch op gelopen of gespeeld, dan zul je zien dat de kunstgrassprieten snel plat gaan liggen. Dit komt door het feit dat siergras van fijnere grassoorten wordt gemaakt die kwetsbaarder zullen zijn. 

– Speelgazon
Heb je kinderen en/of huisdieren, dan is een speelgazon waarschijnlijk de beste oplossing. Speelgras is namelijk van stevig kunststof gemaakt en kan dus wel tegen een stootje. Je hoeft je niet druk te maken om kale plekjes of platliggend gras als je een speelgazon hebt. 

Hoe zit het met kunstgras op een balkon?
Geen tuin tot je beschikking, maar wel een leuk balkonnetje? Geen zorgen, want ook een balkon kun je zeer gemakkelijk van een laag kunstgras voorzien. De ondergrond van bijna alle balkons zijn namelijk al vlak van zichzelf doordat deze meestal uit beton of tegels bestaat. Je kunt hier zo’n rol kunstgras dus makkelijk overheen uitrollen en vervolgens op maat snijden in de lengte en breedte. Op deze manier maak je van je balkon een gezellig plekje en heb je echt het gevoel dat je in een tuintje zit. Houd er wel rekening mee dat het (regen)water nog steeds afgevoerd moet kunnen worden via de gootjes, zodat het vocht niet onder de kunstgrasmat blijft liggen. 

Een tuin op je dakterras
Heb je een dakterras, maar kan deze wel een make-over gebruiken? Maak dan je eigen tuin op je dakterras door middel van kunstgras! Zo krijg je echt het gevoel dat je een gazon tot je beschikking hebt en kun je het gehele jaar door genieten van prachtig groen gras. Kunstgras kun je makkelijk op een dakterras aanleggen en vergt bijna geen onderhoud, maar let er wel op dat de methode van aanleggen wel iets anders is dan bij het aanleggen in een tuin. Op een dakterras moet je namelijk ook rekening houden met de ondergrond en hoe het water wordt afgevoerd. Als ondergrond kan het huidige dak een optie zijn, maar je kunt ook betonnen tegels aanleggen alvorens je het kunstgras aanlegt. Het belangrijkste is dat de ondergrond mooi vlak en stabiel is, waardoor het water onder het kunstgras moeiteloos weg kan lopen. Let er verder ook op dat je de ondergrond eerst grondig schoonmaakt voordat je het kunstgras erop legt. 

Een speelveldje van kunstgras

Kunstgras werd oorspronkelijk speciaal ontwikkeld om gebruikt te worden bij sporten zoals voetbal en honkbal. Binnen Nederland zie je dat kunstgras vooral toegepast wordt bij bijvoorbeeld hockey en voetbal, maar eigenlijk is kunstgras voor veel meer soorten sporten geschikt. Als je in je eigen tuin een klein speelveld voor de kinderen wil hebben, dan kun je ook gebruikmaken van kustgras. Gras als decoratie in huis
Kunstgras kan ook puur dienen als een decoratief middel en hoeft niet alleen maar praktisch en functioneel te zijn. Veel interieur-stylisten werken binnenshuis bijvoorbeeld steeds meer met kunstgras. Kunstgras ziet er mooi natuurlijk uit en heeft geen onderhoud nodig, dus het is zeker ook mogelijk om bijvoorbeeld je muren of meubels met kunstgras te bekleden voor een unieke uitstraling. Kunstgras is dus niet alleen goed voor buiten, maar kan ook binnenshuis gebruikt worden!

Houdt deze pagina in de gaten als je meer wil lezen over tuin gerelateerde onderwerpen!