Waar denk je aan bij een lekkage? Waarschijnlijk kom je al snel uit op een plas water. Dit is inderdaad één van de kenmerken van een lek in jouw leidingstelsel. Het is echter niet zo dat er bij iedere lekkage ook een plas water op de grond staat. Nee, want we kennen namelijk ook de zogeheten ‘onzichtbare’ lekkages. Zo’n lek bevindt zich vaak in de vloer of de muur. Hoe je zo’n lek opspoort? Door op zoek te gaan naar vochtplekken. Helaas zijn ook deze niet altijd direct zichtbaar. Een ‘onzichtbare’ lekkage kan dus behoorlijk wat schade veroorzaken. Wil je dit voorkomen? Dan kan lekdetectie uitkomst bieden. Wij vertellen je hieronder wat dit precies is.

Lekkage tot de millimeter nauwkeurig opsporen

Bij lekdetectie wordt er gebruikgemaakt van een speciale camera. Deze camera geeft temperatuurverschillen in een vloer of muur weer. Richt je deze camera op de muur? Dan zie je direct hoe de leidingen lopen. Het water verplaatst zich namelijk in een rechte lijn door een vloer of muur. Is er een afwijkend patroon te zien? Dan duidt dit in veel gevallen op een lekkage. Grote voordeel van lekdetectie is dat je een lek tot op de millimeter nauwkeurig opspoort. Op deze manier voorkom je dus een hoop sloop- en breekwerk. De schade blijft beperkt en de kosten dus ook.

Kan ik zelf lekdetectie toepassen?

Lekdetectie klinkt veel mensen als muziek in de oren. De kans is alleen groot dat je de techniek nog nooit toegepast hebt. Het is echter wel mogelijk om zelf aan de slag te gaan met lekdetectie. Je moet in dat geval wel beschikken over de juiste hulpmiddelen. Deze kun je tegenwoordig op verschillende plekken kopen. Besef je echter goed dat dit niet bepaald goedkoop is. Vraag je daarom goed af of het de investering waard is. De kans dat je vaak te maken hebt met een ‘onzichtbare’ lekkage is namelijk niet bijzonder groot. In dat geval gebruik je de hulpmiddelen voor lekdetectie dus ook niet vaak.

Schakel een lekdetectiespecialist in

Vind je het niet de moeite waard om zelf in hulpmiddelen voor lekdetectie te investeren? Of heb je geen idee hoe je lekdetectie goed uit moet voeren? Kies er dan voor om dit uit te besteden aan een lekdetectiespecialist. Hij beschikt over de benodigde hulpmiddelen en weet ook hoe hij lekdetectie uit moet voeren. Op deze manier ben je er zeker van dat het lek binnen de kortste keren boven water is. Grote voordeel van zo’n specialist is dat hij het lek vaak ook direct kan dichten. De schade die wordt aangericht blijft zodoende dus beperkt en dat scheelt jou flink in de kosten!