In een gazon leven veel insecten, sommige van deze insecten zijn schadelijk en tasten het gras aan. In dit artikel lees je meer over de schadelijke insecten en wat je er tegen kunt doen.


Hoe kun je controleren of je te maken hebt met emelten?


Een van de soorten schadelijke insecten die in je gazon kunnen zitten, zijn emelten. Emelten zijn larven van de langpootmug. Emelten zien eruit als een kruising tussen een worm en een rups. Ze hebben geen pootjes en hebben een grijze kleur. Wil je weten of jij ook last van emelten in je gazon hebt, dan kun je dit controleren op een regenachtige dag. Om het gras te controleren op emelten leg je een stuk zwart folie neer. De emelten zullen zo denken dat ze nog onder de grond zitten en bovenop het gras blijven liggen.

Denk je dat je last hebt van emelten en wil je ze bestrijden? Dan is het ook handig om te weten hoe de volwassen versie eruitziet. De volwassen versie is de langpootmug, bijna iedereen heeft deze weleens gezien in de zomer. Van deze langpootmug zijn acht verschillende soorten en allemaal zijn ze in het larve stadium schadelijk voor je gazon.


Hoe ziet schade van emelten aan je gras eruit?


Emelten leven overdag in kleine holletjes onder de grond. Hier eten ze van de wortels van je grasplant. Zodra het donker is komen ze boven de grond en eten ook van het groene gedeelte van het gras. Ze lusten niet alleen gras, maar eten ook jonge kool en slaplantjes. Voor boeren kunnen ze een echte plaag zijn.

Ook in je gazon kun je veel schade hebben van emelten. Omdat ze van de wortels eten, groeien er geen nieuwe grassprieten boven de grond en kun je kale plekken krijgen in het gras. Ook het opeten van de grassprieten zelf zorgt voor kale plekken. De meeste emelten worden rond de tweede week van september geboren en ontwikkelen zich razendsnel. Omdat ze ook nog eens met heel veel tegelijk verschijnen, kan schade zich heel snel ontwikkelen.

Emelten eten de hele winter door, zolang het kan met het weer. In het voorjaar zijn ze bijna volgroeid en hebben de grootste eetlust. Van maart tot mei zul je dan ook de meeste schade van emelten zien. Daarna verpoppen ze zich tot langpootmug. Niet alleen de emelten zelf vormen een probleem, ook vogels die dol zijn op larven, zoals kraaien, spreeuwen, merels en kauwen, richten schade aan een gazon met emelten aan. Zij zullen het gras omspitten op zoek naar het lekkere hapje.

Hoe bestrijd je emelten?

Voordat je aan de slag gaat met bestrijdingsmiddelen, is het verstandig om eerst te kijken of het nodig is met de eerder beschreven folie test. Als er op een stuk gras van 1 m³ maar een stuk of 20 emelten liggen is er niet veel aan de hand, dit zal het gras wel overleven. Als er grote aantallen emelten liggen, kun je in oktober, november en december ze gaan bestrijden.

De bestrijding van emelten is wel lastig, omdat ze in de grond leven. Je kunt kiezen voor een natuurlijke bestrijding met parasitaire aaltjes, of voor bestrijdingsmiddelen.


Bestrijdingsmiddelen tegen emelten


De middelen tegen emelten die bij een tuincentrum verkrijgbaar zijn, zijn meestal niet sterk genoeg om de grote emelten te doden. Wil je met een sterker middel werken, dan moet je een professional inschakelen. Deze zullen vaak het middel Merit-turf hebben. Dit is zeer effectief tegen emelten, maar alleen beschikbaar voor professionele bestrijders.

Wil je de emelten gaan bestrijden, zoek dan eerst uit waar de langpootmuggen zitten. Dit zal ook de plek zijn waar straks de emelten verschijnen. Heb je ze gevonden, verspreid de bestrijdingsmiddelen dan binnen 2 tot 6 weken over het gazon. De emelten zijn dan nog heel klein en de kans op succes is het grootst bij jonge emelten.

Zodra je de bestrijdingsmiddelen hebt gestrooid moet je het gazon sproeien zodat het middel oplost en goed in de grond trekt. De emelten zullen het zo direct over zich heen krijgen en het gras neemt het bestrijdingsmiddel ook op in de wortels. Wanneer de emelten ervan eten krijgen ze het dan alsnog binnen en gaan dood.

Meer lezen over wonen? Klik dan hier!