Vanaf 1994 is het verboden om de schadelijke stof asbest te verwerken in materialen. Tot 1994 is er echter veel asbest gebruikt in afvoerbuizen, kit, plafondplaten, vloeren en vensterbanken. Is je huis gebouwd voor 1994 en ben je van plan om te gaan verbouwen? Dan is het verstandig om van te voren te laten checken of de schadelijke stof asbest aanwezig is in huis. 

Asbest is schadelijk

Vroeger werd asbest veel gebruik omdat het enorm goed isoleert en ook nog eens brandwerend is. Toen wist men nog niet van het grote nadeel, namelijk de gevaarlijke asbestvezels die kankerverwekkend kunnen zijn als je ze inademt. Zolang de stof goed in ander materiaal vastzit, is er geen reden tot paniek en kan je asbest zelfs prima laten zitten. Maar ben je van plan om te klussen of verbouwen? Dan kan het zagen, boren of breken in asbesthoudend materiaal ervoor zorgen dat er gevaarlijke vezels vrijkomen. Zeker binnenshuis is dit erg gevaarlijk. Als je van plan bent om te verbouwen is het inschakelen van een gecertificeerd asbestsaneringsbedrijf zeker aangeraden. P3 Asbestsanering is werkzaam door heel Nederland en beschikt over de juiste specialisten voor het inventariseren en verwijderen van asbest. 

traplift

Laat een asbestinventarisatie uitvoeren

Asbest herkennen is met het blote oog onmogelijk. Bij woningen gebouwd voor 1994 is het dan ook verstandig om een asbestinventarisatie uit te voeren voordat je begint te verbouwen. Bij een asbestinventarisatie onderzoekt een deskundig bedrijf of er asbest in je huis aanwezig is. Van verdachte materialen wordt een monster afgenomen om vervolgens in het laboratorium te laten testen. Onder de microscoop kan asbest herkend worden.

Asbest in huis laten verwijderen

Als er asbest in huis aanwezig is dan is het vaak nodig om de asbesthoudende materialen te laten verwijderen door een asbestsaneringsbedrijf. Zij zorgen er op een deskundige manier voor dat er zo min mogelijk asbestvezels vrijkomen tijdens het verwijderen van de asbest. Als de asbest is verwijdert dan wordt alles ook nog eens grondig schoongemaakt om er zeker van te zijn dat er geen asbestvezels in huis achterblijven. Een gecertificeerd asbestsaneringsbedrijf neemt je alles uit handen. Er wordt een melding gedaan bij de gemeente, de asbest wordt vakkundig verwijderd en vervolgens wordt het asbest door het bedrijf zelf afgevoerd. Nadat de asbestsanering is uitgevoerd volgt er altijd een nacontrole. Hierbij wordt gemeten of er geen asbestvezels in de woning zijn achtergebleven.