Er zijn gelukkig al diverse smart home producten om jouw leefruimte een stuk veiliger plus energiezuiniger te maken. En het ook gemakkelijker te laten onderhouden. Domotica of smart home  is de term die hiervoor gebruikt wordt. De meeste hiervan worden via een gratis app bediend of met je stem aangestuurd, zoals Google Home of Amazon Echo.

Zo zijn er ook diverse smart home gadgets die je in of bij jouw voordeur kunt installeren. Door hier een moderne aluminium deurluifel boven te installeren, bescherm je deze gadgets bovendien veel beter. We geven je hieronder een idee wat er qua moderne tech mogelijk is.

Een slim sleutelloos deurslot

Je hoeft niet meer naar je sleutels te zoeken als je een slim deurslot hebt. Dit handige smart home apparaat vervangt niet alleen jouw bestaande slot op je voordeur. Maar kan ook ontgrendeld worden door een code op je smartphone te toetsen, of door het NFC signaal ervan op te pikken.

Met een slim slot kun je bovendien unieke codes aan anderen verstrekken. Codes die je op elk gewenst moment kunt wijzigen in plaats van ze een reservesleutel te geven. De slimme gadgets werken ook met een compatibel beveiligingssysteem samen. Ze verstrekken notificaties wanneer iemand binnenkomt, en je kunt het slot makkelijk op afstand vergrendelen.

Een slim IP beveiligingscamera

Houd je gezin, jouw huis en alles wat zich daarin bevindt simpel in de gaten, waar jij je op dat moment ook maar bevindt. Zo’n IP videocamera voeg je eenvoudig op jouw internetverbinding thuis toe. Waarna jij er via een mobiele telefoon, tablet of computer bij je thuis of onderweg op inlogt.

Er zijn veel soorten IP camera’s om uit te kiezen. Dit kan een enkele camera zijn die je in de buurt van jouw voordeur plaatst. Je kunt, als je dat liever wenst, ook voor een complete set van bijvoorbeeld vier camera’s kiezen. Er zijn modellen die voor binnen of buiten geschikt zijn, soms met nachtzicht en/of een ondersteuning voor een pan-tilt-zoom.

Sommige IP camera’s hebben hun eigen geheugenkaart, terwijl andere uitvoeringen een online cloud account gebruiken om de bewakingsvideo’s te archiveren. Veel van deze camera’s kunnen een foto of videoclip naar je mobieltje sturen wanneer deze een beweging of geluid detecteert.

Een slimme WiFi video deurbel

Als jij niet thuis bent, dan wil dit nog niet zeggen dat je wilt dat iemand anders dit ook weet. Maar zelfs als je wel thuis mocht zijn, kun je toevallig ergens mee bezig zijn. Bij een klusje in de keuken of een aangenaam kruidenbad in de badkamer, wil je ook niet gestoord worden om naar de voordeur te rennen wanneer de deurbel gaat.

Tik in dit geval gewoon op een knop in een smartphone-app om verbinding met jouw video deurbel te maken die aan de buitenkant van je woning bij jouw voordeur is gemonteerd. Je kunt zo gelijk zien wie er is en via een twee-weg audio verkeer zeggen dat ze even moeten blijven wachten. Of dat ze beter later terug kunnen komen. Het lijkt zo alsof je echt wel thuis bent. Want jij kunt zien wie er voor jouw voordeur staat, maar zij kunnen jou enkel horen.

Een andere handige functie is een geïntegreerde bewegingssensor die beweging detecteert en jou vervolgens onmiddellijk een waarschuwing stuurt. Het opgenomen beeldmateriaal wordt vaak in de cloud opgeslagen, zodat jij het overal op je mobiele apparaat kunt bekijken. De meeste van deze WiFi deurbellen worden met een luide en draadloze bel (of soms twee)  gecombineerd, die je ergens in jou huis kunt plaatsen.

Een slimme bewegingssensor

Als laatste is één van de meest veelzijdige slimme gadgets voor bij jouw voordeur een losse bewegingsdetector. Die wordt gebruikt om indringers te detecteren, ter plaatse de lichten aan en uit te doen en het huis te bewaken. Maar let op: deze bewegingssensoren zijn zoals je hierboven kunt lezen soms al in een smart home IP camera of video deurbel geintegreerd.

Smart home technologie zou, als het goed aangepakt wordt, je leven een stuk gemakkelijker moeten maken. Dus als jij ook op zoek naar ideeën bent om je woning een stuk slimmer te maken, dan begint dit al met allerlei handige en soms ultramoderne gadgets in of bij jouw voordeur!

Voor meer over wonen, kijk op https://www.hierisalleswonen.nl/