Veel oudere woningen zijn nog voorzien van een houtkachel voor het opwarmen van de ruimte. Helaas geeft een houtkachel veel onderhoud nodig en daarnaast is het stoken van hout slecht voor het milieu, maar er komen ook een aantal voordelen kijken bij een houtkachel. Ga door met lezen hieronder om te weten wat de verschillende voordelen van een houtkachel zijn.

Het creëren van een unieke sfeer

Een houtkachel is ideaal voor het creëren van een warme en gezellige sfeer in huis. Denk hierbij aan de dansende vlammen, de lekkere warmte en de geur van hout. Je kunt bij de houtkachel winkel precies aangeven wat voor sfeer je precies wilt creëren. 

Het rendement is hoog

Het rendement van een houtkachel ligt hoog aangezien een houtkachel veel warmte kan opleveren voor weinig brandstof. Door zelf hout te sprokkelen of hakken verlaag je de kosten waardoor het rendement stijgt. Het rendement van een houtkachel hangt af van de soort houtkachel, maar je kunt uitgaan van gemiddeld 75 tot 90%.

Hout is goedkoop

Hout kopen voor een houtkachel kost niet veel aangezien er weinig hout nodig is. Zorg er wel voor dat het hout droog is en niet is geïmpregneerd of is voorzien van lijm- of verfresten. 

Relatief laag prijskaartje

Een houtkachel is niet duur, zeker niet als je de prijzen vergelijkt met een gashaard of andere verwarmingsinstallaties.

Opwarmen van eten

Een houtkachel is ideaal te gebruiken voor het opwarmen van eten en drinken zoals soep of chocomel. Je kunt ook houtkachels met een ingebouwde bakoven kopen.

Amper sprake van rookoverlast

Oude houtkachels stoten veel rook uit, maar bij moderne houtkachels is er veel minder sprake van overlast van de rook. Daarnaast vind je moderne houtkachels in alle soorten en maten bij de verschillende houtkachel winkels.

Overweeg je de aanschaf van een houtkachel? De moderne houtkachels zijn milieuvriendelijk, praktisch, goedkoop en hebben een hoog rendement. Er is voor elk interieur wel een geschikte houtkachel te vinden dankzij het ruim aanbod. Zo kan je genieten van de warmte en gezelligheid in huis die een houtkachel met zich meebrengt.