Kan je aan jouw bankstel ook jarenlang gezelligheid terugzien in de vorm van vlekken, krassen of andere beschadigingen? Dan is het misschien eens tijd om na te denken over het vervangen van je bankstel. Ondanks dat het na al die jaren nog steeds lastig is om je favoriete bankstel weg te doen, kan het juist ook een welkome opfrissing van de woonkamer zijn. Het bankstel is namelijk dé eyecatcher van de woonkamer, één van de eerste dingen waar mensen naar kijken. Door deze te vervangen geef je de woonkamer ineens een hele nieuwe uitstraling.

Wanneer je je oude bankstel vervangen wilt zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. We zetten ze graag even voor je op een rijtje;

  • De huidige interieurstijl van je woonkamer
  • Het materiaal
  • Huisdieren
  • Aantal zitvlakken
  • Het type bankstel

De huidige stijl van je woonkamer

Alvorens je enthousiast begint te zoeken naar comfortabele bankstellen moet je eerst nagaan wat je huidige interieurstijl is, of waar je naartoe wilt. Misschien heb je bijvoorbeeld een voorkeur voor de moderne interieurstijl, maar heeft je partner juist voorkeur voor een Scandinavische stijl. Terwijl jullie juist een landelijke stijl in jullie woning willen realiseren. Nogal een raar voorbeeld, maar je snapt waar we naartoe willen gaan. Elke interieurstijl heeft zo zijn eigen kenmerken en, wat bij de ene stijl mooi staat hoeft bij de ander niet zo te zijn. Bepaal dus van tevoren de gewenste stijl en bekijk bankstellen die hier goed bij aansluiten.

Materiaalkeuze

Zoals we hierboven al benoemd hebben heeft elke interieurstijl zo zijn eigen kenmerken. Eén van deze kenmerken is de keuze voor bepaalde materialen. Zoek je bijvoorbeeld een bankstel in Scandinavische stijl? Dan is de kans groot dat je terechtkomt op een stoffen bank. Wil je liever een strak en modern design? Dan kom je al snel bij een zwart leren bankstel.

Ook op het gebied van onderhoud verschillen ze. Een leren bank is namelijk een stuk makkelijker schoon te maken met een natte doek dan een stoffen bank. Mors je bijvoorbeeld een keer rode wijn, dan is de kans groot dat je dit altijd blijft zien bij een stoffen bank. Daarentegen is leer wel meer gevoelig voor kleine beschadigingen. Hier vertellen we je zo meer over.

Huisdieren?

Heb je een hond of kat? Of heb je plannen om dit in de toekomst te nemen? Dan kan je hier beter ook rekening mee houden bij het kopen van een nieuw bankstel. Al helemaal als je van plan bent om toe te staan dat ze op de meubels mogen. Honden bijvoorbeeld kunnen nogal lomp en ruig op en van banken af springen. Dit kan resulteren in krassen. Heb je dus een hond of ben je van plan deze te nemen? Dan doe je er goed aan om geen leren bankstel te nemen. Deze zijn namelijk krasgevoeliger dan stoffen bankstellen.

Het aantal zitvlakken

Is het bankstel slechts voor je partner en jij bedoeld? Dan zijn 2 zitvlakken vaak voldoende. Wil je iets meer ruimte op de bank hebben of heb je regelmatig mensen over de vloer? Dan kunnen meer zitvlakken wenselijk zijn. Bij veel woonwinkels is het mogelijk om het aantal zitvlakken van de bank aan te passen.

Het type bankstel

Wil je lekker onderuit kunnen liggen tijdens het kijken van je films en series? Indien je na een lange werkdag zorgeloos onderuit wilt kunnen zakken raden wij je aan om een loungebank of hoekbank te nemen. Deze beschikken namelijk vaak over een longchair of extra lang zitvlak. De perfecte plek om tot rust te komen!