Op zoek naar een nieuwe vloer? Als je al een beetje naar vloeren hebt rondgekeken, bijvoorbeeld op websites zoals Ambiant.nl, zul je er waarschijnlijk wel achter zijn gekomen dat er allerlei soorten vloeren bestaan. Voor elke smaak en elk budget is er dan ook een vloer verkrijgbaar. Elke vloer heeft zijn eigen unieke eigenschappen, voordelen en nadelen. In dit artikel lees je alles over vier vaak gebruikte vloersoorten en de verschillen ertussen. Zo ben jij in staat een vloer te kiezen die bij jouw situatie past!

Laminaat

Één van de meest bekende vloersoorten in Nederland is tegenwoordig laminaat. Laminaat bestaat uit verschillende lagen op elkaar geperste houtvezels met daarop een beschermlaag van kunststof. Één van de lagen, ook wel de decoratieve laag genoemd, bepaalt hoe de vloer eruit komt te zien. Er is veel laminaat beschikbaar dat op hout lijkt, maar ook andere looks zijn mogelijk. Het voordeel van laminaat is dat deze vloer relatief goedkoop is, terwijl het er toch mooi uitziet. Verder is laminaat laag in onderhoud en makkelijk te leggen. Je kunt laminaat daarnaast ook goed combineren met vloerverwarming. Het nadeel van laminaat is dat dit type vloer na verloop van tijd vervangen moet worden. 

Vinyl

Een ander type vloer dat erg populair is, is vinyl, bijvoorbeeld Ambiant vinyl. Een vinyl vloer is gemaakt van kunststof en ook dit type vloer bestaat uit meerdere lagen. De bovenste laag is erg sterk en slijtvast, waardoor vinylvloeren lang meegaan en goed te onderhouden zijn. Daarnaast is een vinylvloer relatief goedkoop en goed te combineren met vloerverwarming. Verder wordt een vinylvloer aan de ondervloer gelijmd, waardoor het geluiddempend werkt. Het nadeel van een vinylvloer is dat de zware meubels een afdruk op de vloer achter kunnen laten. 

PVC

Ook een pvc vloer bestaat uit verschillende lagen kunststof. In vergelijking met vinyl is pvc over het algemeen net iets sterker. Daarnaast bevat een pvc vloer een beschermende toplaag en wordt deze in stroken gelegd. Door een klik- of plaksysteem is de plaatsing erg eenvoudig. Verder is ook deze vloer goed te combineren met vloerverwarming en er zijn veel verschillende ontwerpen verkrijgbaar. Een pvc vloer is echter in vergelijking met de andere soorten vloeren relatief duur. Daar staat tegenover dat de kwaliteit erg hoog is.

Tapijt

Tot slot kun je er ook voor kiezen om tapijt als vloerbedekking te gebruiken. Tapijt zorgt voor een zachte en warme uitstraling. Daarnaast is dit type vloer in verschillende kleuren en patronen te verkrijgen. Tapijt is lekker zacht een houdt warmte goed vast. Het is daarom ook heerlijk in de slaapkamer. Een ander voordeel van tapijt is dat het geluiddempend is. Het nadeel is echter dat het schoonmaken wat minder eenvoudig is dan bij de andere vloeren. Bij gezinnen met kinderen of huisdieren is tapijt dan wellicht wat minder geschikt. 

Meer tips voor in huis? Je leest ze hier.