Nou ja, ‘we’; jij mag dat bepalen hoor, wees gerust. Maar we willen wel samen met jou de verschillende mogelijkheden doornemen, zodat je weet waar je uit kunt kiezen.

De mogelijkheden zijn namelijk nogal divers. Maar er is wellicht meer mogelijk dan je dacht op het gebied van materialen en soorten bodems. Want stel, je bent op zoek naar een schitterende houten vloer, met een aantrekkelijke natuurlijke uitstraling. Wist je dat je dan in principe helemaal geen hout nodig hebt?

Laten we niet op de zaken vooruitlopen. Hieronder hebben we een overzicht gemaakt met de meest populaire en gangbare materialen waar jij straks op mag lopen in je eigen huis. Doe er je voordeel mee!

Laminaat

Uiteraard is er één vloersoort die niet in ons lijstje mag ontbreken en dat is laminaat. Wat maakt dit materiaal nou zo populair? Allereerst, het is gemaakt van natuurlijke materialen en bestaat vaak uit één of zelfs meerdere houtsoorten tegelijk. Zo heeft het zijn uiterlijk en uitstraling al behoorlijk mee. Maar ook handig is dat je de losse delen super gemakkelijk in elkaar klikt! Aanleggen is dan ook een koud kunstje.

Toegegeven, in vochtige ruimtes zou je tegen problemen aan kunnen lopen. Maar gelukkig zijn er ook speciale soorten laminaat met voegen die heel nauw sluiten en die bovendien van een speciale coating voorzien zijn. Deze voorkomt dat planken krom kunnen trekken. Handig toch? Komt nog bij dat laminaat volledig krasvrij is en er nog jarenlang als nieuw uit zal zien. Maar dan moet je er wel voorzichtig mee omgaan, uiteraard.

Visgraat pvc vloer

Wat zeiden we ook alweer? Hout is niet nodig als je hout wilt? Dat klopt! Want visgraat pvc is ook een mogelijkheid voor degenen die het liefst kiezen voor een hoge duurzaamheid, gecombineerd met de kleur en structuur van echt hout.

Dit materiaal is ook nog eens heel gemakkelijk schoon te houden, dempt geluid en is daarmee zowel kind- als buurvriendelijk. Iedereen blij!

Oh ja, de naam klinkt wellicht een beetje raar, maar die komt puur van het feit dat de planken haaks op elkaar staan en zo de vorm van een visgraat laten zien. Als je maar lang genoeg kijkt, althans.

Gietvloer

Aanleggen en onderhouden van een gietvloer in Assen en omgeving – of de rest van het land, mocht je niet in de hoofdstad van Drenthe wonen – is heel eenvoudig. Aangezien het materiaal gegoten wordt, hoef je de ondergrond niet eerst te egaliseren. Sterker nog, je kan een nieuwe gietvloer zo over de vorige laag heen plaatsen!

Let wel dat slijtage en krassen wel mogelijk zijn. Wees dus voorzichtig met schonen. Aan de andere kant is er geen enkele ruimte in je woning waar je geen gietvloer zou kunnen plaatsen. Sterker nog, zelfs voor buiten zijn dergelijke bodems mogelijk. Tel uit je winst!

Finishing touch

Maar ga je toch voor houten planken, dan kunnen we je het gebruik van plinten adviseren. Dat komt omdat er altijd enige ruimte tussen je vloer en muur moet bestaan, zodat het hout naar behoren kan uitzetten zodra de temperatuur hier invloed op gaat hebben. Zo niet, dan kunnen je planken krom trekken!

‘t Is alleen geen gezicht, zo’n geul. En je kunt ook zowel je bodem als je wand beschadigen tijdens het dweilen of stofzuigen. Daarom dus plinten. Hiermee creëer je een handige buffer en maak je je vloer prachtig af!