Wanneer je met een fysieke beperking te maken hebt, kan dit een grote invloed hebben op je leven. Denk bijvoorbeeld aan de sterk verminderde mobiliteit, die dit met zich meebrengt. Ook in huis zullen de nodige aanpassingen moeten worden doorgevoerd, om een zo normaal leven te kunnen blijven leiden. In dit artikel vertellen we je meer over de manieren waarop je een woning geschikt kunt maken voor mensen met een beperking. Hoe zorg je er bijvoorbeeld voor, dat iemand op de eerste of tweede etage van een woning kan komen? Zelf de trap omhoog lopen blijkt vaak erg lastig en zelfs gevaarlijk te zijn.

Maak gebruik van een traplift in huis

Een van de mogelijkheden die je in zo’n situatie hebt, is het laten plaatsen van een traplift. Bekijk de website van een aanbieder van trapliften, om te zien welke mogelijkheden er tegenwoordig geboden worden en wat deze trapliften kosten. Wist je dat de traplift precies zo ontworpen kan worden, dat deze aansluit bij de vorm van je trap? Zelfs wanneer je een trap met een scherpe hoek hebt of wanneer je een wenteltrap in huis gebruikt, kan het gebruik van een traplift mogelijk blijven. Zo is de eerste etage zelfs met een fysieke beperking goed bereikbaar!

Gebruik een bad met een schuif in de rand

Wist je dat er tegenwoordig een bad verkrijgbaar is, waarbij een schuif in de rand van het bad gebruikt wordt? Je kunt deze schuif eenvoudig uit de badrand trekken, om zo in het bad te lopen. Dit maakt dat het niet langer noodzakelijk is om over de badrand te stappen als je heerlijk wilt kunnen badderen. Voor mensen met een fysieke beperking biedt zo’n schuif logischerwijs grote voordelen! Zorg altijd voor een aantal steunen aan de wand, waar iemand zich aan vast kan pakken.

Plaats hulpmiddelen voor je fysieke beperking in elke ruimte

In de badkamer, de slaapkamer, de keuken en de woonkamer kunnen verschillende hulpmiddelen worden geplaatst om het voor iemand met een fysieke beperking te vergemakkelijken. Hierbij is veiligheid het belangrijkst. Zoals hierboven is benoemd, kan het bad worden aangepast. Om te voorkomen dat iemand slecht ter been kan uitglijden kan de vloer worden aangepast. Er bestaan bepaalde materialen voor een vloer dat voorkomt dat een vloer glad wordt wanneer hij nat wordt. In de badkamer is het belangrijk dat er ook een douchemat aanwezig is, dit verkleint de kans op uitglijden.

In alle ruimtes kunnen handgrepen en beugels worden geplaatst. Naast de wc, in de badkamer en in de keuken zijn deze hulpmiddelen erg handig. Zo kan je je altijd ergens aan vastpakken wanneer dit nodig is.

Zorg voor zo min mogelijk meubels

Wanneer je afhankelijk bent van een rolstoel, zal je je door het hele huis moeten verplaatsen met een rolstoel. Een rolstoel is breed en heeft veel ruimte nodig. Hierom is het belangrijk om zo min mogelijk meubels te plaatsen waardoor iemand in een rolstoel zich door het hele huis kan voortbewegen.

Kies voor een woning met één verdieping

Wanneer je gaat verhuizen en de keus hebt tussen verschillende woningen is een woning met één verdieping de meest praktische oplossing. Dit scheelt veel tijd en moeite wanneer je bijvoorbeeld naar de slaapkamer wil. Wanneer het een woning is waar je oud wilt worden, is het helemaal ideaal om hier al zo vroeg mogelijk over na te denken.