Als je dit artikel leest is de kans groot dat je schoon genoeg hebt van de files, de drukte en vooral de kou waar we in Nederland mee te maken hebben. ‘Verhuizen naar het buitenland’ is echter makkelijker gezegd dan ook daadwerkelijk gedaan. Het heeft namelijk heel wat voet in aarde.

De kosten voor emigratie kunnen variëren van enkele duizenden euro’s tot enkele tienduizenden euro’s. Het ligt er onder andere aan je verblijfsduur en in welke mate je nog aan Nederland verbonden blijft. De bestemming is ook wel een van de belangrijkste factoren wanneer je het over de kosten hebt, omdat een verhuizing binnen Europa financieel een stuk voordeliger is dan een verhuizing naar een bestemming buiten Europa.

Wat je ook niet moet vergeten is dat je niet zomaar overal kunt komen binnenlopen. Het land waar jij je zinnen op gezet hebt wilt eerst weten of je wel goed voor jezelf kunt zorgen. Ook willen wij weten of jij schulden hebt, of jij een strafblad hebt en zelfs of je geen besmettelijke ziekte bij je draagt. Dit is geen artikel voor het uit je hoofd praten van emigratie, dus hieronder lees je over de belangrijkste dingen die je op orde moet hebben om je zo een handje verder te helpen.

Waar moet je op letten?

  • Belastingen

Wanneer je emigreert ben je niet altijd van de Belastingdienst af. Dit hangt af van de bestemming, van andere woningen die je misschien nog in Nederland hebt en of alle gezinsleden ook zijn meeverhuisd. Ook wanneer je nog inkomsten vanuit Nederland ontvangt ben je niet van de Nederlandse belastingen af. Ben jij binnen een jaar weer terug in Nederland? Dan wordt er door de Belastingdienst naar je gekeken alsof je al die tijd in Nederland hebt gewoond.

  • Pensioen

Wanneer jij je baan opzegt en ergens anders weer bij een andere werkgever begint, komt je pensioensopbouw te vervallen. Het verschilt sterk per land of je je inleg moet laten staan of dat je deze mag meenemen naar het buitenland.

  • Gezondheidsverzekering

Je valt nog onder de Zorgverzekeringswet wanneer je nog inkomsten vanuit Nederland geniet. Je moet dan dus nog steeds je maandelijkse premie betalen. Als je er voor kiest om alle draadjes door te snijden, is je Nederlandse gezondheidsverzekering niet meer geldig en moet je een polis afsluiten in het land waar je woont.

  • Diploma’s

Vergeet niet dat je Nederlandse Diploma’s in andere landen niet altijd dezelfde waarde en erkenning hebben.

  • Auto’s en andere motorrijwielen

Als je je motorrijwiel, zoals bijvoorbeeld je auto, verkoopt ben je van de motorrijtuigenbelasting af. Als je je auto mee wilt nemen, kun je kijken of je auto dat waard is omdat het verschepend van je auto en het registreren ervan hoog in de kosten op kan lopen.

  • Geld

Vergeet allereerst niet om automatische afschrijvingen stop te zetten. Daarnaast kun je voor een soepele overgang zorgen door je oude rekening aan te houden tot je een andere rekening hebt geopend. Laat je huidige rekening desnoods lopen als dat handiger is.

Voor de verhuizing van je meubels en spullen kun je een verhuisbedrijf inschakelen die alles tot in de puntjes voor jou kan regelen. Wanneer je goed doet, hoeft een internationale verhuizing helemaal niet zo onmogelijk te zijn als dat je wellicht denkt.

Lees ook deze blog over de mooiste landen om in te wonen.