Steigerhouten meubels zijn de afgelopen jaren ontzettend populair geworden. Dit is dan ook zeker niet voor niets. Steigerhout beschikt over enorm veel voordelen. Zo is het materiaal makkelijk te bewerken door iedere doe-het-zelver. Daarnaast kan deze eenvoudig gecombineerd worden met andere materialen. Zoals bijvoorbeeld de steigerbuizen van Steigerpijp. Ten slotte is dit materiaal ook nog eens met iedere woonstijl te combineren. Kortom, met steigerhout kun je werkelijk alle kanten op. 

De groeiende populariteit voor steigerhouten meubels heeft echter ook een keerzijde. Doordat de vraag explosief gestegen is, zijn ook de prijzen schrikbarend omhoog gegaan. Je moet soms wel meer dan twee keer slikken als je de prijzen ziet die sommige winkels durven te vragen. Dat is voor veel mensen dan ook een goede reden om dan maar zelf steigerhouten meubels te maken. Hoewel dit wellicht heel eenvoudig klinkt, komt hier natuurlijk wel de nodige voorbereiding, kennis en ervaring bij kijken. Want waar moet je op letten als je zelf steigerhouten meubels maakt? Hoe begin je?

Inspiratiebronnen

Een mooi resultaat begint natuurlijk met een duidelijk plan. En hoewel er altijd creatievelingen zijn die een geheel meubelstuk uit de mouw kunnen schudden, hebben de meeste mensen minder geluk. Zij zullen echt moeite moeten doen om een duidelijke bouwtekening te bemachtigen.

Dit begint natuurlijk met het opdoen van de nodige inspiratie. Inspiratiebronnen kun je werkelijk overal vinden. Misschien zie je wel een prachtig steigerhouten meubel op kantoor of bij vrienden. En kun je op basis van het uiterlijk alvast een beetje beoordelen hoe je deze zou kunnen namaken. Je kunt er ook voor kiezen om winkels te bezoeken en hun aanbod te bekijken. Hier haal je enorm veel inspiratie uit.


Vind je het lastig om zelf een bouwplan en bouwtekening op te stellen? Dan vind je online en via handige apps als Pinterest al snel kant-en-klare bouwtekeningen, inclusief een handig stappenplan. Zo is het voor iedere doe-het-zelver mogelijk om een mooie steigerhouten meubelstuk te creëren. Of je dit nu in combinatie met een steigerbuizen skelet en de handige buiskoppelingen bij Steigerpijp.nl doet of enkel hout gebruikt, werkelijk alles is online te vinden!

Blijf realistisch

Als je nog nooit met steigerhout hebt gewerkt (of misschien zelfs nog nooit meubels hebt gemaakt) is het niet realistisch om te verwachten dat je direct een geheel pronkstuk kunt maken. Begin daarom met iets kleins en oefen er flink op los. Rome is ook niet in één dag gebouwd!

Het kan ook verstandig zijn om jezelf bij een speciaal forum voor doe-het-zelvers aan te sluiten. Hier delen andere beginnende en ervaren klussers hun ervaring en kan je om tips vragen wanneer dat nodig is. De digitale wereld kan je zo goed helpen om jouw droomklus te realiseren.

Voordat je aan de slag kunt gaan is het natuurlijk nog wel belangrijk om de juiste materialen aan te schaffen. Gelukkig is steigerhout goedkoop kopen tegenwoordig niet zo’n probleem. Er zijn ontzettend veel webshops en winkels die dit aanbieden. Houd er wel rekening mee dat de prijzen onderling enorm kunnen verschillen. Probeer daarom zoveel mogelijk te vergelijken, zodat je zeker weet dat je de juiste aankoop doet. Bedenk tevens alvast welk gereedschap je nodig hebt en probeer deze eerst te lenen van vrienden en familie. Pas wanneer je de smaak echt te pakken hebt kan je ook zelf nieuw gereedschap aanschaffen. Zo voorkom je dat je in duur gereedschap investeert en hier vervolgens nooit meer gebruik van maakt.