Planten in huis; het staat hartstikke gezellig en is ook nog eens gezond voor je. Maar moet jij op een of andere manier steeds weer nieuwe planten kopen? Planten verzorgen is nou eenmaal moeilijk en dat hoef ik jou waarschijnlijk niet te vertellen. Als je geen groene vingers hebt, vergeet je je planten al snel te verzorgen. Maar ook als je wel groene vingers hebt, kan het nog een heel karwei zijn. Voordat je het weet zit er geen leven meer in. Maar geef het niet op! Met deze tips houd jij je planten gegarandeerd in leven en hoef je geen tripjes meer naar het tuincentrum te maken.

Water, maar niet te veel

Het lijkt zo simpel; planten water geven. Maar het is zo makkelijk nog niet. Elke plant heeft namelijk een verschillende hoeveelheid water nodig. De ene meer dan de andere en dit kan het soms erg lastig maken. Je geeft de plant al vaak een flinke scheut water, maar dit kan geen kwaad, toch? Helaas kan dit wel kwaad. Een plant kan namelijk verdrinken als je deze te veel water geeft. Maar we hebben een handige tip voor je: voel met je vingers aan een blaadje van de plant. Voelt deze droog aan? Geef de plant dan een beetje water. Als deze vochtig aanvoelt, hoef je de plant deze keer geen water te geven.

De juiste plek

Bij kamerplanten is het belangrijk dat je deze op de juiste plek neerzet. Bij diverse tuinplanten moet je rekening houden met de zon en schaduw en met kamerplanten is dit eigenlijk precies hetzelfde.

Een plant staat het liefst op een plek met genoeg licht, maar ook niet te veel. Zet de planten dus niet volop in de zon. Wil je net een donkere hoek in de kamer opfleuren met een vrolijke plant? Een kamerplant op een donkere plek zal snel verwelken en bruine blaadjes krijgen. Een goede oplossing is om speciale planten te kopen die niet zullen verkleuren in het donker.

Een extra boost

Soms is water alleen niet genoeg, het kan dan nodig zijn om de planten een extra boost te geven. Net zoals ons hebben planten soms wat meer vitamines nodig. We zouden het niet aanraden om je plant een vitaminepilletje te geven, maar er bestaat wel speciale voeding voor planten. Denk er wel goed om dat niet alle planten dezelfde voeding kunnen krijgen.

Lukt het je met deze tips nog steeds niet om de planten in leven te houden? Geen zorgen, er zijn altijd nog leuke kunstplanten. Deze zijn bijna niet van echt te onderscheiden en schelen je heel wat werk.