Wist je eigenlijk dat je ongeveer 30% van je leven slapend doorbrengt? Een goede nachtrust is daarom erg van belang! Om de kans op een goede nachtrust te vergroten, is een heerlijk comfortabel bed wel zo handig. Een goed kussen en matras zijn erg belangrijk, maar een fijn dekbed helpt je ook beter te slapen.

Er bestaan veel verschillende dekbedden. Zo is er voor elk budget een dekbed te vinden en verder kun je ook nog kiezen tussen dikke of dunne dekbedden van allerlei soorten stof. Zie jij door alle bomen het bos niet meer en wil je echt weten wat het beste dekbed is? In dit artikel leggen we je alles over de verschillende soorten dekbedden uit!

Allerlei soorten dekbedden

Waarschijnlijk is een donzen dekbed het bekendste soort dekbed. Zoals de naam al doet vermoeden, zijn donzen dekbedden gevuld met fijne veren (dons) van een gans of eend. De grootste voordelen van een donzen dekbed zijn het feit dat ze warm, lichtgewicht en duurzaam in gebruik zijn. Het nadeel is echter wel dat de aanschafprijs van donzen dekbedden relatief hoog ligt, vergeleken met andere soorten dekbedden. Verder zijn donzen dekbedden ook niet geschikt voor veganisten vanwege het gebruik van dierlijke producten en kun je een donzen dekbed niet makkelijk zelf wassen.

Naast donzen dekbedden zijn synthetische dekbedden ook erg populair. Synthetische dekbedden zijn alleen een stuk budget-vriendelijker dan donzen dekbedden. Verder zijn synthetische dekbedden licht qua gewicht en kun je ze ook zelf (met de hand) wassen. Nadeel is wel dat synthetische dekbedden niet zo goed isolerend zijn.

Naast donzen en synthetische dekbedden bestaan er ook andere vullingen. Zo bestaan er bijvoorbeeld dekbedden gevuld met wol, katoen of tencel. Naast het soort vulling, kun je bij een dekbed ook kiezen uit allerlei warmteklassen. In totaal bestaan er vier klassen, oplopend van klasse 1 (het warmst) naar klasse 4 (het minst warm). Dit betekent logischerwijs dus ook dat een dekbed uit warmteklasse 1 zwaarder aanvoelt en dikker is dan een dekbed met klasse 4.

Welk formaat dekbed?

Dekbedden komen tenslotte natuurlijk in allerlei formaten. Welk formaat je nodig hebt, hangt af van de grootte van jouw bed. Heb je een eenpersoonsbed? Dan is een dekbed van 140 cm breed vaak het standaardformaat. Voor een tweepersoonsbed is dat standaardformaat 200 cm breed. Ook bestaan er dekbedden in formaten met de namen Lits-jumeaux (240 cm breed) en Lits-jumeaux XL (260 cm breed). De standaardlengte van een dekbed is 200 of 220 cm lang. Als vuistregel kun je aanhouden dat je dekbed in ieder geval minstens 20 cm langer moet zijn dan jouw eigen lichaamslengte.

De populairste combinaties van breedte- en lengtematen voor dekbedden zijn:

  • 140 cm bij 200 cm
  • 200 cm bij 220 cm
  • 220 cm bij 240 cm

Als je dus op zoek bent naar een nieuw dekbedovertrek, dan zul je in de meeste gevallen bovenstaande maten tegenkomen. Heb je een dekbed dat afwijkt van deze standaardformaten? Dan zul je merken dat je keuzemogelijkheden voor een dekbedovertrek flink worden beperkt.