Om overdag optimaal te presteren, is het belangrijk om ‘s nachts goed te slapen. Helaas is een goede nachtrust niet voor iedereen weggelegd. Zo zijn er alleen al in Nederland miljoenen mensen die te kort of te slecht slapen. Velen van hen staan er niet bij stil dat dit leidt tot minder goede prestaties. Gelukkig is er ook een groep die hier wel bij stilstaat en er graag verandering in brengt. Wanneer jij behoort tot de slechte slapers van Nederland, is het zeker aan te raden om verder te lezen!

Hoe ligt je bed?

Voor een goede nachtrust is het ook belangrijk dat je bed in goede staat verkeert. Zo dient je bed stabiel te zijn en bovendien een goed matras te hebben. Als je erachter bent gekomen dat je matras niet lekker ligt dan betekent dit niet per definitie dat je een andere matras aan moet schaffen. Je kunt er in dat geval namelijk ook voor kiezen om een topper te kopen. Een topper kopen zorgt voor een beter ligoppervlak. Voordat je een topper bestelt, is het belangrijk dat je weet waar je naar op zoek bent. Elke soort topper heeft namelijk andere eigenschappen. Zo heb je toppers die puur gericht zijn op een goede slaaphouding, maar ook toppers die enkel zorgen voor een zachter oppervlak. Voor de beste nachtrust is het verstandig om een topper te kopen uit de eerstgenoemde categorie. 

Zorg voor een goed ritme

Een veelvoorkomende oorzaak van een slechte nachtrust, is een gebrek aan ritme. Het is voor het lichaam en de geest erg slecht om elke dag op een ander tijdstip naar bed te gaan. De hormoonhuishouding van het lichaam slaat hierdoor op hol, met alle gevolgen van dien. Een voorbeeld hiervan is dat de aanmaak van melatonine te laat begint waardoor je moeite hebt met in slaap komen. 

Hoe is je slaapomgeving?

Er zijn diverse factoren die invloed hebben op je nachtrust. Een van deze factoren is de slaapomgeving zelf. Zo is het voor een goede nachtrust belangrijk dat de kamer zo min mogelijk geluid en licht doorlaat. Daarnaast komt er bij studies naar voren dat een rommelige kamer ook een nadelig effect heeft op je nachtrust. Ruim je kamer daarom op voor het slapengaan en verduister de kamer met bijvoorbeeld gordijnen. Mocht je te maken hebben met geluidsoverlast dan is het zeer aan te raden om oordoppen aan te schaffen.