Het is ontzettend fijn om horren te hebben voor je ramen en deuren. Zo kun je namelijk in de zomer lekker de ramen en deuren openzetten, zonder last te krijgen van ongedierte. Maar als je hebt geïnvesteerd in een aantal horren, wil je natuurlijk wel dat deze zo lang mogelijk meegaan. Daarom geven we je in deze blog een aantal handige tips hoe jij ervoor kan zorgen dat je lang plezier hebt van je horren!

Het monteren van de horren

Als je wil dat je horren zo lang mogelijk meegaan, moeten deze op de juiste manier worden gemonteerd. Volg dus altijd de instructies en schakel bij twijfel hulp in. Monteer je een plisséhor? Dan kun je het koord beter niet te strak spannen. Als je het koord te strak spant, zal hier namelijk te veel druk op komen te staan. En hierdoor zal het koord weer sneller verslijten.

De profielen en bewegende delen van de horren onderhouden

Verder is het belangrijk om de profielen en de bewegende delen te onderhouden. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat deze vrij blijven van vuil en zand. Als er elke keer zand langs de hor schuurt als je deze open en dicht doet, zal dit namelijk zorgen voor een snellere slijtage. In principe kun je dit vuil gewoon met een zachte borstel of de stofzuiger verwijderen. Is het vuil aangekoekt? Dan kun je een beetje lauw water gebruiken. Zorg er wel voor dat je alle onderdelen naderhand weer goed droog maakt. En pas ook op met zeep, omdat dit kan zorgen voor verkleuring van de hor. Loopt je plissé hordeur na het schoonmaken nog steeds niet helemaal soepel? Dan kun je deze inspuiten met siliconenspray. En heb je een hor met rubber aan de onderlat? Dan kan het verstandig zijn om deze ‘s winters in te smeren met een zuurvrije vaseline. Dit zorgt er namelijk voor dat de hor niet zal vastvriezen.

Het horrengaas schoonmaken

Tot slot moeten niet alleen de bewegende delen worden onderhouden, maar ook het horrengaas. Horren houden namelijk niet alleen insecten tegen, maar ook vuil en pollen. Deze kunnen zich na verloop van tijd gaan ophopen in de kleine gaatjes van de hor. Om dit vuil te verwijderen, kun je het beste een vochtige doek of een borstel gebruiken. Het is niet aan te raden om schoonmaakmiddelen te gebruiken, want deze kunnen de hor laten verkleuren of zelfs aantasten. Met een stofzuiger met opzetborstel kun je ook het vuil verwijderen. Houd iets achter de hor of leg de hor plat op de grond om het stofzuigen iets makkelijker te maken.

Meer lezen over huis gerelateerde onderwerpen?